I ”Leva för två” intervjuar journalisten Pia Rockström tvillingar från Sverige, Storbritannien, USA, Norge och Island. De delar med sig av sin erfarenhet av att mista sin andra hälft och hur de har hittat vägar till ett bra liv.
Sorgen efter en tvillingförlust är ensam i sitt slag. Redan i fosterstadiet skapas det band som gör relationen unik. Det här är en bok för alla som vill ha stöd i ett sorgearbete. Det är också viktig läsning för yrkesgrupper som kommer i kontakt med ensamma tvillingar och saknar kunskap om vad en tvillingförlust innebär. Eftersom det finns sparsamt med forskning i ämnet är det många gånger tvillingar själva som får vara den rösten.
Titeln ”Leva för två” syftar på upplevelsen hos många ensamma tvillingar, att de har fått en chans, som deras
tvilling inte fick, och nu bör leva livet fullt ut.
Pia Rockström har lång erfarenhet i mediabranschen. Hon har tidigare gett ut intervjuböckerna Högsensitiva berättar och Sensitivt ledarskap. 2012 tilldelades hon Bertil Torekulls Stora lokaltidningspris för sitt sätt att skriva. Pia föddes som trilling 1970 i Lund men en av hennes systrar, Maria, levde bara några timmar.
Leva för två finns nu även som ljudbok hos din ljudbokshandlare, t.ex. Bokus, där du också kan provlyssna på de första fem minuterna.
Boken är formgiven av Ann-Sofie Hammarström Östergren på Lilla Blå Tornet.
Delar av recension av lektör Helena Kubicek Boye, BTJ, i häfte nummer 11 2022:
"Ämnet är relativt smalt och det finns inte många böcker på temat. Det gör den här boken extra värdefull då den speglar ett relativt outforskat område. Genomgående är sorgen men också den styrka som många beskriver sig besitta i form av att ha kraften av två personer i sig. Mest värdefull är boken sannolikt för de som är i liknande situation och kan finna både insikter och tröst. Leva för två är dock även tänkvärd läsning för andra i beskrivningen av detta djupa syskonband."
Ingrid Lundqvist, ensam tvilling:
"Min tvilling dog under förlossningen 1947. Jag har sträckläst din bok, mycket tårar, men det var det värt. Så mycket som föll på plats. Detta att jag nästan alltid känt mig ensam även i grupp, att inte hitta någon som jag. Jag har alltid sökt efter närhet och att dela med mig av mina erfarenheter och vad jag gjort eller sett. Jag har fått så många aha av din bok, den har verkligen ringat in vem jag är. Tack! Jag har trott att när jag inte var enäggstvilling så skulle det inte vara lika känslosamt och dessutom inte delat något i livet utanför livmodern"
Camilla Hansson, bokbloggare, Bokluckan:
Leva för två – tvillingar som förlorat sin tvilling berättar av Pia Rockström är utgiven av Rindi text & förlag. Journalisten Pia Rockström intervjuar tvillingar från Sverige, Storbritannien, USA, Norge och Island som har mist sin tvilling. Det är personer med olika historier från olika tider som ärligt och öppet berättar om känslorna kring förlusten. Berättelserna är uppdelade utifrån när personerna har mist sina tvillingsyskon. Boken är stark, tänkvärd och påminner om livets sårbarhet och hur det kan vara för just tvillingar att mista sin andra hälft.
Pia föddes som trilling 1970 i Lund. Hennes ena syster, Maria, dog efter bara några timmar. Pia blev medveten om vad hennes förlust inneburit för henne vid en yogaklass 40 år senare. Saknaden efter systern och önskan om att få kontakt med andra tvillingar/trillingar som mist en tvilling fick Pia att skriva boken. I boken får läsaren möta personer från Sverige, Storbritannien, USA, Norge och Island som Pia har intervjuat. Boken är indelad utifrån när personerna har mist sina tvillingsyskon.
I boken finns det bilder av de intervjuade och det finns några familjefoton från tiden då den nu döda tvillingen levde. Berättelserna är från olika tidsperioder. Det har skett en stor förändring i hur familjer förväntas hantera förlusten av ett tvillingbarn. Flera fick uppleva att den döda tvillingen inte nämndes och de fick inte reda på att de föddes som tvilling förrän långt senare. Andra har vuxit upp med vetskapen om att de fötts två samtidigt och man har pratat om sin förlorade familjemedlem. Det gör såklart skillnad för den överlevande tvillingen hur omgivningen har hanterat förlusten.
Det som står ut mest i allas berättelser är förnimmelsen av den som är död. Många poängterar att de inte är religiösa men att de känner av sin bortgångne tvilling på något sätt. I många fall verkar tvillingen som är död ge vägledning och tröst till den efterlevande. Flera av de som mist sitt tvillingsyskon i vuxen ålder säger att de på något sätt kände av när den andre dog.
Det är spännande med tvillingar och det finns många myter kring deras alldeles speciella band. Pia har samlat flera viktiga berättelser där tvillingar berättar ärligt och öppet om känslorna kring att vara ensam tvilling. Boken är stark, tänkvärd och påminner om livets sårbarhet och hur det kan vara för just tvillingar att mista sin andra hälft. Det blir uppenbart när jag läser att det behövs en bok som denna för de drabbade men jag tycker också att det är ett viktigt ämne för alla att läsa om.
Abelone Glahn, författare Danmark;
NY BOG OM AT MISTE EN TVILLING: Den svenske forfatter og journalist Pia Rockström er selv flerling; det vil sige, hun er faktisk trilling, men har mistet sin ene trillingesøster. Det tab har haft stor betydning for hendes liv, og på et tidspunkt besluttede hun sig for at kontakte en række andre tvillinger, der havde mistet medtvillingen på forskellige tidspunkter i livet for at lære af deres erfaringer.
Det er der kommet en glimrende interviewbog ud af, en bog, der er meget personligt fortalt, idet Pia både interviewer en lang række andre og fortæller sin egen historie. Pia kommenterer af og til i forhold til sine egne oplevelser, så hun er ind imellem til stede selv i fortællingerne.
Hun har fat i både tvillinger, som hun har kendskab til i Sverige, og tvillinger, som hun har mødt over nettet.
Bogen er nemlig skrevet under den verdensomspændende coronanedlukning, så der har været rørende nærkontakt over digitale enheder i de gribende interview.
Pia Rockström har interviewet tvillinger, der har mistet deres medtvilling ved fødslen, i barndommen og som voksen. Bogen giver sig ikke ud for at være en videnskabelig faktuel gennemgang af tab, men er fyldt med fortællinger, som man kan spejle sin egen historie i.
Käthe Ivarsson, författare och KBT-terapeut:
"Att få ta del av de berättelser du fått till dig och delar med dig av gör något med själen. Berörande vackert."
Michaela Gester, språkkonsult, Textvärt:
"Jag blev otroligt berörd och har lärt mig mycket. Det är starkt och välskrivet, personligt och engagerande. Känsligt och ödmjukt".