Sensitivt ledarskap (2020)
En ny tid kräver nya sätt att leda. Ledare som sätter människan och de mjuka värdena i centrum. Men också ledare som ser nyttan i att vara starka inifrån och ut. Självkännedom blir då en naturlig del av vårt arbetsliv. I "Sensitivt ledarskap - möt det nya sättet att leda i tolv intervjuer" har jag bland andra intervjuat näringsgurun Fredrik Paulún, SVT-journalisten Tara Moshizi och succéförfattaren Carl-Johan Forsén Ehrlin. Jag vill lyfta fram ledare som står mer för de mjukare värdena än vad vi traditionellt är vana vid. Och min tro är att just den här typen av ledare har en naturlig plats i morgondagens styrelserum. I takt med att världen förändras och nya generationer samtidigt gör entré, ändras också vår syn på dem som är satta att leda.
"Vi får i boken stifta bekantskap med tolv personer som alla arbetar utifrån det faktum att en framgångsrik ledare idag behöver sätta människan i centrum! De är alla otroligt empatiska, ser mänskliga värden, är närvarande, är lyhörda för sina medarbetares olikheter. De arbetar utifrån EQ, social och emotionell kompetens, vilket jag också tror är framtidens framgångsrika ledarskap! Vi får stifta bekantskap med bland andra, Carl-Johan Forssén Ehrlin, författare, Tara Moshizi, programledare samt Niklas Dahlström, rektor. Deras intervjuer pekar på samma saker! Framtidens ledare behöver vara mer närvarande, lämna mer utrymme för sin medarbetare, satsa mer på människan bakom yrkesrollen för att medarbetaren skall göra ett bra jobb! Av de som är intervjuade i boken uppger sig ett flertal vara HSP, dvs Highly sensitive person, högkänsliga. Vi får ta del av deras ibland något krokiga väg till där de befinner sig idag. En väg som för många har lett till ökad kunskap om sensitivt ledarskap och ett fint arbetssätt på respektive arbetsplats. Jag har verkligen uppskattat boken! Alla intervjuade har berättat om fantastiskt arbetssätt både för sig själva men också för arbetslaget/gruppen/medarbetarna! Intervjuerna har gjort starkt intryck på mig! Det finns oerhört mycket att reflektera över, och jag skulle önska att många företagsledare, gruppledare, idrottsledare osv skulle läsa boken! Starkast intryck på mig gjorde intervjun med rektorn Niklas Dahlström. Han måste vara rätt man på rätt plats! En ledare inom skolans värld som verkligen har förstått sig på sensitivt ledarskap och tron på sina medarbetare! En skolledare med glimten i ögat och en man som ser möjligheter! Han bjöd på många kloka tankar. Efter vad jag förstår är han nu på väg mot nya äventyr i Indien, där han kommer fortsätta sprida sin visdom på ännu en skola! Är du intresserad av mänskliga möten, ledarskap eller medarbetarskap tycker jag att du ska läsa boken!
Ninasbokhylla
"I boken finns det tolv olika intervjuer med det högkänsliga ledarskapet i fokus och det jag uppskattar med boken är alla historier. Alla vi som har intervjuats har olika resor som vi delar med oss av och det är så fint att få ta del av tankar kring att vara högkänslig och hur det kan påverka ens ledarskap. Inte minst när alla så generöst delar med sig av sina olika strategier för balansera och använda sig av högkänsligheten. Själv blir jag också intervjuad en del om framtidens ledarskap och att göra sig umbärlig. Det senare är såklart viktigt för alla – men som sensitiv ledare blir det ännu viktigare eftersom du då både minskar antalet intryck men också kan få hjälp att hålla lite distans till dem. Pia har en väldigt mjuk och behaglig tonalitet både som person och författare, vilket märktes när hon var här och gjorde intervjun och det lyser rakt igenom hela boken. Det jag gillar är att det, i det finstämda, ryms många kloka poänger och nedslag om vad framtidens ledarskap handlar om. Exempelvis vikten att att leva sina värderingar som organisation och ledare, att leda med hjärtat, se det goda och talangfulla i alla människor och hur viktigt det är att sprida lugn som ledare. Sammanfattningsvis skulle jag säga att det är en bok som lämpar sig att läsa en intervju och reflektera över den innan en går vidare till nästa. Framförallt om du gillar att möta människor på djupet."
Ledarskapsutvecklare Clara Löfvenhamn, Sätofta
"Boken som är skriven i rapp stil, lägger stor vikt vid balansen i energianvändning - återhämtning. Med rätt balans kan arbetstiden användas mer effektivt; mindre tid för arbete, mer för återhämtning, meditation och utveckling. Många arbetar med intuition som redskap, med kontakt, känsla, kroppsspråk och annan icke-verbal kommunikation. Av de intervjuade är nio kvinnor och fyra män, flera har fått kämpa i motvind i en kontext som prioriterar spontanitet och framfusighet men lyckats bli trendsetters inom sina respektive branscher".
Uno Nilsson, BTJ-häftet nr 22, 2020.
"Har börjat läsa och blir så inspirerad av ditt sätt att skriva! Vill bara läsa mer. Jag tycker det är spännande att du väver ihop egna tankar, forskning och intervjuer på ett så fint sätt! Det blir ett flow i texten!"
Anne-Mari Sandberg, Enköping
Sensitivt ledarskap ges ut på Tegar Förlag!